donderdag 11 februari 2016

Koopzegels. Wat leveren die je op?


Mijn moeder deed het al: Koopzegels sparen. Destijds van de Gruijter, dat later Albert Heijn werd. Ik herinner me nog het stapeltje boekjes dat ze dan inleverde om er een aanzienlijk bedrag voor te innen. Dat zij dan weer besteedde aan een speciaal doel. Ja, want het sparen van koopzegels was voor een speciaal doel. In die tijd vond ik het hopeloos ouderwets, die zegeltjes die je als kind, voor je moeder in boekjes plakte. Maar als ik het bekijk in het licht van de huidige spaarrentes dan was mijn moeder zo gek nog niet. En ik ook niet, want ik heb deze ouderwetse manier van sparen in ere hersteld.


Wat levert het op

Eigenlijk gaat het sparen van zegeltjes ongemerkt. En het levert toch een aardig rendement op aldus Knab
Een ander voordeel is dat je het zelf in de hand houdt. Je kunt namelijk zelf bepalen of je bij je boodschappen wel of geen zegels koopt. Daarnaast plak je ze in het boekje, dus er is geen verleiding zoals bij het stoppen van je kleingeld in een spaarpotje, om het er even uit te halen.
Want dat overkomt mij nog wel eens. Dan stop ik aan het eind van de week mijn overgebleven muntgeld in mijn spaarvarken, maar als ik opeens kleingeld nodig heb (voor een collecte of voor de wortelboer) dan haal ik het er ook zomaar weer uit. En dan gaat sparen niet snel. Dus dan maar koopzegels.

Hoe werkt het

Bijvoorbeeld bij Albert Heijn kun je bij iedere euro aan boodschappen een zegel kopen waarvoor je  €0,10 betaalt. Deze plak je in een speciaal zegelboekje. Als je 490 zegels hebt gespaard is het boekje vol en kun je het inleveren bij de kassa of klantenservice van de betreffende winkel.
Je krijgt dan €52,-- uitbetaald, terwijl je eigenlijk maar €49,-- geïnvesteerd hebt.  Een winst van €3,-- lijkt misschien wat weinig, maar is wel een rendement van 6%. En dat krijg je niet bij de bank. Waar tegenwoordig nog maar 1% rente wordt gegeven.

Daarnaast hoeft het niet veel meer te kosten. Want als je voor €10,-- boodschappen doet en er 10 zegels bijkoopt, dan ben je maar €1,-- duurder uit. Dus dat voel je niet zo in je portemonnee.
Naast AH zijn er meer supers waar je zegeltjes kunt sparen. In sommige gevallen krijg je ze gratis bij een bepaald bedrag en kun je na inlevering van je volle boekje kiezen of je geld wil of dat je spaart voor bepaalde artikelen. Wil je weten welke spaarsystemen er zijn klik dan hier voor een overzicht.

Kortom ik vind het wel een leuke manier om wat extra geld te verdienen. 
Wat doe jij? Spaar jij ook zegeltjes?

12 opmerkingen:

 1. Ik wist niet dat je zo kon sparen bij de ah. Ik spaar dus geen zegeltjes. Het lijkt mij wel fijn en om met dat geld eens uit te gaan eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou inderdaad een manier zijn om voor een etentje te sparen.

   Verwijderen
 2. Dit jaar ben ik ook weer begonnen met de Appie zegels. Het feit dat de rente 6% bedraagt spreekt me erg aan. Dat krijg je inderdaad nergens. Of je moet gaan beleggen, maar dat is me teveel poespas. Ik doe wel niet alle boodschappen bij Appie maar alle beetjes zijn meegenomen.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die koopzegels bij de AH zijn dus een interessante manier van sparen...
  Ik had me er nooit in verdiept en ik wist dus ook niet hoe het werkte. (Ik houd namelijk niet zo van zegeltjes plakken en zo.) Maar nu ik dit hier lees, denk ik dat ik dat wel ga doen, want inderdaad, dat zegeltjes plakken levert een veel leukere rente op dan je nu bij de bank kunt krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en dat je zelf kunt bepalen of je wel of geen zegeltjes bij je boodschappen neemt vind ik ook een voordeel.

   Verwijderen
 4. Ik neem ze nooit. Ik ben niet zo goed met zegeltjes en raak ze altijd kwijt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb me nog nooit verdiept koopzegels maar als het rendement zo'n 6% is moet ik er toch maar eens serieus over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja hoor... Jij hebt mij aan het plakken gekregen! En dat is best een hele eer, want dat is nog nooit eerder iemand gelukt.
  Sinds jouw vorige blogpost ben ik er dus aan begonnen, aan die koopzegels. Jaaaaarenlang zag ik mensen ze bestellen bij de kassa en mezelf er nooit in verdiept, tot ik die blogpost van jou las.
  Bedankt voor de tip, dus!
  (Ben eens benieuwd hoelang het gaat duren tot ik dat boekje vol heb.)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij Plus krijg je voor een kaart, waarop je voor 4 euro aan koopzegels hebt geplakt, 6 euro terug. Dat is dus een rendement van 50 % ....... jammer genoeg is hier geen Plus-supermarkt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw! Ik zou er bijna voor naar de Plus fietsen, helaas een beetje te ver weg.

   N.

   Verwijderen