dinsdag 8 september 2015

Hoe je eenvoudig plastic tasjes kunt hergebruiken.

Ik heb net een boodschappenrondje gedaan. Koopje hier, aanbieding daar, dus veel verschillende winkels.
En wat viel me op? In een groot aantal winkels wordt er niet meer automatisch een plastic tasje meegegeven. Een goede zaak. Want het is natuurlijk net zo makkelijk om je eigen shopper mee te nemen, want al die plastic tasjes. Wat moet je er mee.

Natuurlijk zit het ook een beetje in ons systeem om op de vraag "Wilt u een plastic tasje?" "Ja", te antwoorden. Gewoon uit gemakzucht. En zo verzamelen we ongemerkt een heleboel plastic tasjes, waar we eigenlijk niets mee doen.

Maar dat kan anders. Waarom?
"Plastic wordt gemaakt van aardolie. Aardolie ontstaat maar heel langzaam en we maken er veel van op. Dus op een dag hebben we misschien geen aardolie meer in voorraad. Dan kunnen we dus geen plastic meer maken. Plastic is sterk. Het duurt jaren voordat een stukje plastic door de natuur verteerd wordt of wordt afgebroken. Het komt in de natuur terecht, op straat, in zee, in de magen van dieren... Redenen te over om plastic ten behoeve van het milieu te recyclen. Alsof dat zo gemakkelijk is? Ja, hergebruiken van plastic is eenvoudig. Begin met onze plastic tasjes..."
Het hergebruik van tasjes is veel makkelijker dan je denkt. Op Infonu.nl heb ik een aantal tips gevonden voor het hergebruik van plastic tasjes.
Misschien moet je bij het lezen van sommige tips een beetje gniffelen, maar anderen zijn zeker de moeite waard om in je huishouden in te voeren.

Maar er zijn natuurlijk ook leuke DIY-projectjes met plastic tasjes. Zoals deze prullenbak, gevlochten met plastic tasjes, gevonden op de Pinterest pagina van Melissa.
Maar je kunt plastic tasjes ook strijken en verwerken tot een gebruiksvoorwerp, door een aantal lagen plastic tussen bakpapier  te leggen en door op een lage temperatuur op elkaar te strijken ontstaat dit leuke mandje dat ik zag op de pagina van Josje50
Maar er is nog veel meer leuks om van plastic tasjes te maken. Neem eens een kijkje op de Engelstalige website one crazy house met daarop 38 dingen die je met een plastic tasje kunt doen. Amazing!
Zo zie je maar. Als je dan toch ongemerkt een bult plastic troep hebt verzameld, doe er dan iets leuks mee.
En als je door je verzameling heen bent neem dan als je boodschappen doet je eigen tas mee. Dan is dát probleem ook weer op gelost.

Heb jij nog leuke ideeën voor het recyclen van plastic tasjes?
1 opmerking:

  1. Met plastic tasjes kun je nog veel doen in plaats van maar één keer gebruiken. Ik weiger ze meestal en heb altijd een paar duurzamere tasjes in mijn handtas. Zoals je al zegt hierboven de grondstoffen voor het maken van plastic zijn niet eindeloos voorradig.

    BeantwoordenVerwijderen